تابستونه و در زل آفتاب همه برای بستنی و آبجوی خنک لهله میزنند، اما [جالبه بدونید] برای خنک ماندن باید غذایمان را
پرادویهتر کنیم. آره! معنیش اینه که جای کولاتا۱ خوراک کاری بخوریم.
ما با بَری سوانسون۲ که تو زمینهی غذا دانشمنده و تو دانشگاه ایالتی واشنگتن۳ درس میده صحبت کردیم و ازش راجع به
این پرسیدیم که چه خوراکیهایی دمای بدن رو افزایش میدن و کدوما اونو خنک نیگه میدارن: “باور عمومی اینه که خورکیهای
سرد، ما رو خنک میکنند، و اغلب هم همینطوره، اما غذاهای ادویهدار هم همینکار رو میکنن. خورکیهای خنک و غذاهای
ادویهدار از دو راه جداگانه تأثیرات متفاوتی روی بدن دارن.”
غذاهایی که شما را داغتر میکنند
بستنی: ثابت شده که چربی بستنی در نهایت منجر به بالا رفتن دمای بدن میشه. به قول سوانسون: “خوراکیهایی که
چربی، پروتئین و کربوهیدارت بیشتری دارند، در هنگام هضم اغلب منجر به افزایش دمای بدن به میزان اندکی میشوند.
سردی بستنی حس خنکی خوبی به آدم میدهد، اما وقتی بدن شروع به هضم غذا میکند، دوباره بدن احساس گرما میکند
چراکه هضم غذا نیاز به صرف انرژی دارد. چربی در جهاز هاضمه بسیار کند حرکت میکند و لاجرم هضم آن انرژی بیشتری می
طلبد و صرف انرژی بیشتر به معنی گرم شدن بدن است، چه این انرژی صرف هضم غذا شود و چه صرف بالا بردن وزنه.”
برنج قهوهای۴: کربوهیدراتهای کامپلکس مثل برنج قهوهای و دیگر غلات سبوسدار نیز به سختی هضم میشوند و لاجرم به
هنگام هضم احساس گرما به بدن میدهند. سوانسون در این باره میگه: “هر چیزی که کربوهیدارت کامپلکس زیادی داشته
باشد و غذاهای پروسس شده همچون غلات و برنج بیشتر باعث گرمتر شدن بدن میشوند.”
آبجو: الکل طی فرآیندی که به آن وازودیلاتاسیون۵ گویند و نتیجهی گشادگی عروق بدن است، باعث کاهش آب بدن و گل
انداختن پوست میشود. سوانسون میگه: “طی وازودیلاتاسیون، بدن به شدت برافروخته میشود. احساس گرم شدن به
خصوص در ناحیه صورت که مویرگهای زیر پوستی زیادی دارد، بیشتر است.” این البته به میزان الکل مصرفی بستگی دارد.
هرچه الکل بیشتری نوشیده شود، سرخ شدگی بیشتر است.
غذاهایی که شما را خنکتر میکنند
هنداونه: به عنوان یک قانون کلی هرچقدر که یک خوراکی پرآبتر باشه، میزان خنککنندگی اونم بیشتره. هندوانه پر است از
آب، که باعث کندتر شدن فرآیند هضم و کاهش مصرف انرژی بدن میشود.
سبزیجات برگدار: سوانسون میگوید: “بین ۸۰ تا ۹۵ درصد از ترکیب اغلب میوهجات و سبزیجات خام را آب تشکیل میدهد، و
غذاهایی که آب زیادی دارند راحتتر هضم میشوند و با سرعت بیشتری مسیر جهاز هاضمه را میپیمایند که احساس خنک
شدن به شما میدهد.” چون هضم آسان به معنی صرف انرژی کمتر و گرمای کمتر است.
فلفل: غذاهای تند باعث تعریق میشوند، که حس خنکی به ما میدهند. سوانسون میگوید: “در کشورهای نزدیک به خط
استوا، انواع فلفل زیاد مصرف میشود و اینها به عنوان خوراکیهای خنککنندهی بدن حسن شهرت خوبی دارند. علت آنستکه
فلفل باعث تشدید تعریق در بدن میشود و با تبخیر عرق، بدن احساس خنکی میکند. خنکی که عمق ندارد بکله سطح
پوست را سرد میکند.”
Coolatta 1-یه جور نوشیدنی یخی واسه دانکن دوناتس شبیه آیس پک خودمونه
۲- Barry Swanson
3- Washington State University
4- در مورد برنج قهوهای این مقاله رو از سایت PersianPersia بخونید.
موفق باشید